15 WEB Browsers

про які ви повинні знати


В сучасному житті неможливо уявити собі існування без комп'ютера та смартфона. І гловним застосунком став WEB browser. То що це таке ? І як ми можемо покращити і полегшити собі життя ? 

У цій статті робиться огляд п’ятнадцяти Web Browsers, їхніх можливостей і переваг, щоб Ви могли створити для себе зручне робоче середовище.

Слово «browse» (перегляд) можна використовувати в багатьох контекстах і воно має різне значення в різних ситуаціях. Наприклад, «переглядати» означає сканувати, переглядати або читати, а також може вказувати на їжу, випас, пасовище чи врожай.

Browser або Web Browser - це програмне забезпечення, для отримання інформації з Інтернет.

Ну майже так. Алє зараз WebBrowser використовується значно ширше. Мова йде не тільки про отримання і перегляд інформації, але редагування і обробка інформації, виконання программ. Корпорація Google створила ChromeOS, де намагалась зробити WebBrowser єдиним застосунком у комп'ютері. Також WebBrowser активно використовують розробники програмного забезпечення. Деякі WebBrowser допомагають обходити обмеження компаній, провайдерів або держав. (VPN). WebBrowser зберігають ваші налаштування і паролі. 

Застосунки WebBrowser дуже швидко розвиваються і оновлюються. І за два роки ви можете не впізнати свій улюблений WebBrowser. Так давайте зараз подивимось що нам пропонують.

Він

Опис і моя думка про нього

1

Chrome

Часом на сьогодні, це кращій браузер і має привабливий дизайн. Він дає можливість створити аккаунт, за допомогою якого можно відновити або сінхронізувати своі налаштування, закладки та паролі. Він потужний і стрімко оновлюється. Фактично зараз це стандарт і сторінки в Інтернет спочатку оптимізують під нього. Існує купа доповнень, які збільшують його можливості.

Але він пропрієтарний і, по перше, він слідкує за вами, а по друге, він дуже хоче показати вам рекламу.

Гарна думка, встановити і використовувати Chrome як основний браузер для корпоративного використання.

2

Firefox

Він старіше за Chrome. Він не такий гарний. Він завжди був другим. Алє ! Це реальний конкурент пропрієтарному Chrome. За рахунок чого відбувається швидкий розвиток обох. Завжди можно перевірити сторінку ім. Має багато розширень, а відкрита ліцензія робить його безпечним.
Основні можливості:

- швидкий доступ до сайтів через налаштовані ярлики

- режим приватного перегляду 

- історія переглядів, яку можно редагувати

- обліковий запис Firefox, можно синхронізувати ваші налаштування на різних приладах 

- безпечно запам'ятовує ваші паролі

- вкладки з якими зручно працювати

- перевірка орфографії

- вбудований менеджер завантажень

- блокування спливаючих вікон

- вбудована пошукова система

- функції конфіденційності

- автоматичне оновлення

- теми оформлення дозволяють змінювати зовнішній вигляд Firefox

- доповнення, сторонніх розробників, додають більше функцій

- слідкує за вами, та передбачає ваші потреби 

Краще його використовувати для особистого простору в мережі.

3

Vivaldi

У моєму списку Vivaldi стоїть на третьому місті не випадково. Це частина команди браузера Опера, яка вирішила продовжити розробку в руслі ідеї оригінального браузера Opera. Ні на кого не схожий і при цьому привабливий, на додаток к основним можливостям, має багато функцій яких немає в інших браузерах і має велику кількість налаштувань.
Можно використовувати, як другий або для хобі проектів. 

4

Opera

Opera - свого часу унікальний проект, який декілько років тому перейшов на двіжок (ядро) Chrome. Основні функції: вбудований блокувальник реклами та VPN, візуальні закладки, циклічне перемикання вкладок, настроювані ярлики, функція спливаючого відео, функція економії заряду батареї, конвертер валют, понад 1 000 розширень, синхронізація Opera дозволяє переключатися між пристроями, стрічка новин,  месенджери в бічній панелі, створення знімків дозволяє захопити будь-яку частину веб-сторінки, менеджер завантажень.

5

Microsoft Edge

За замовчуванням встановлюється в Windows 10. Має такий же “двіжок” як і Chrome. Гарна інтеграція з сервісами Microsoft 365. Але вже нічим не видиляеться і не претендує на призові місця. За відгуками, до плюсів браузера відносять високу швидкість роботи і низьке навантаження на систему, до мінусів - незручний інтерфейс і малу кількість підтримуваних плагінів.
Потрібен для того щоб скачати інший браузер з Інтернет.

6

Chromium

Chromium - це браузер з відкритим кодом, який лежить в основі веб-браузера Chrome. Тобто Chrome це Chromium на стероідах. Чого не має Chromium: підтримки AAC, H.264 та MP3, оновлення Google, всіх функцій розширення, повідомлення про збої та помилки, пісочниці безпеки, сервісів слідкування за вами …

Чи варто його використовувати? Якщо вам подобається Chrome але потрібен інший!

7

Waterfox

Waterfox і Firefox — два веб-браузери, розроблені Mozilla. Waterfox оптимізован під 64х розрядні системи. Waterfox трохи менше витрачає системні ресурси. Але менш стабільний. Не всі плагіни Firefox підтримує. 

Непогана заміна Firefox, для фанатів вогняної лисиці.

8

Comodo IceDragon

Comodo IceDragon - це безпечний браузер американської компанії Comodo для конфіденційності в мережі та захисту персональної інформації. Створено на основі движка Mozilla Firefox. Безкоштовний для завантаження та використання.
В Інтернеті багато фішингових, шахрайських і шкідливих сайтів, які намагаються вкрасти особисті дані (зокрема фінансові). Звичайні браузери мають захист від стеження, але його недостатньо. Доводиться встановлювати додаткові браузерні розширення, щоб підвищити захищеність, вивчати інформацію з питань кібербезпеки. З безпечним браузером ви отримуєте інструмент, який не потребує налаштування і готовий до роботи з коробки.
Краще використовувати в Internet Banking та інших операціях пов’язаних з фінансами та безпекою.

9

Tor

Tor - це веб-браузер, призначений для приватного використання інтернету і доступу до заблокованих сайтів. Є засобом боротьби зі стеженням і цензурою в інтернеті. Для виходу в інтернет Tor використовує технологію "цибулевої маршрутизації" - мережі спеціальних нод, кожна з яких шифрує дані користувача. Таким чином, користувач приховує свою особистість за кількома "шарами", нібито всередині цибулини. Якщо прямий доступ до мережі Tor заблоковано, його можна обійти за допомогою спеціальних "мостів".
Дуже гарний з точки зору безпеки, але дуже повільний і примітивний в іншому.

10

Falkon

Велика увага приділяється економії споживання пам'яті, забезпеченню високої швидкодії і підтримці чуйності інтерфейсу. Під час побудови інтерфейсу використовується рідний для кожного десктоп-оточення набір піктограм, віджетів і стилів, що дає змогу забезпечити оформлення, яке не відрізняється від штатних програм для GNOME, KDE і Windows. В інтерфейсі активно використовуються вкладки. Інтегрована підсистема блокування реклами (AdBlock). Для блокування можна використовувати як зовнішні чорні списки (EasyList від Adblock Plus), так і додавати власні правила блокування реклами. Панель швидкого запуску (Speed-dial), що виводиться замість порожніх сторінок і дає змогу організувати швидкий доступ до сайтів, які використовуються найчастіше. Підтримка розширення функціональності через плагіни.
Вільний браузер з перевіреними часом рішеннями. Підходи консерваторам!

11

Lynx

Lynx — це консольний браузер, Керування тільки клавіатурою. Для спеціальних проектів, для розробників і для параноїків.

Можливо користуватись їм для вас немає ніякого сенсу, але знати шо таке існує треба.


12

Pale Moon

Pale Moon, що відгалузився від кодової бази Firefox для забезпечення вищої ефективності роботи, збереження класичного інтерфейсу, мінімізації споживання пам'яті та надання додаткових можливостей з налаштування. Проект дотримується класичної організації інтерфейсу.
А ще він дуже корисний для застарілих ресурсів в Internet або всередині компанії.

13

Midori

Midori - легкий, швидкий і безкоштовний веб-браузер. Він добре узгоджується з філософією Xfce, яка полягає у максимальному використанні доступних ресурсів. Особливості: легкий і швидкий, простий, зручний інтерфейс з великими кнопками, підтримка закладок, вбудована перевірка орфографії, вбудований завантажувач файлів, пошукова система DuckDuckGO, підтримка розширень,приватний перегляд…
Якщо ви прибічник розумного аскетизму, це ваше.

14


Brave

Brave - браузер із вбудованими налаштуваннями щодо захисту приватності користувачів, який за замовчуванням приховує рекламу на сайтах.

У Brave працює унікальна рекламна модель: користувачі можуть дозволити показ оголошень у рекламній мережі Brave Ads і отримувати за це винагороди в криптовалюті Basic Attention Token (BAT). У браузері доступний крипто гаманець Brave Wallet, який підтримує зберігання і передачу активів EVM-сумісних мереж і Solana. Власна пошукова система.

Для тих хто любить інновації.

15

Safari

Safari працює з Apple, для Apple: Safari попередньо встановлено на всіх пристроях Apple, і він пропонує бездоганну інтеграцію з іншими програмами та сервісами Apple. Глибока інтеграція з пристроями та сервісами Apple. Safari має вбудовані функції, такі як Інтелектуальне запобігання відстеженню, яке захищає користувачів від відстеження в Інтернеті, а також можливість блокувати спливаючі вікна та шкідливі веб-сайти.
Недоліки: 

Обмежені можливості налаштування: Safari має менше можливостей для налаштування порівняно з іншими браузерами, а також менше розширень від сторонніх розробників.

Обмежена крос-платформенна підтримка: Хоча Safari доступний на macOS, iOS та iPadOS, він недоступний на інших операційних системах, таких як Windows або Android.

Обмеження синхронізації: Хоча Safari пропонує синхронізацію між пристроями, він не має таких можливостей синхронізації, як деякі інші браузери.

Проблеми сумісності з деякими веб-сайтами: деякі веб-сайти можуть бути не оптимізовані для Safari, що може призвести до проблем сумісності та не найкращого досвіду перегляду.

Більш нічого цікавого. Якщо ви не любити яблука, взагалі не варто звертати увагу.

16

Internet Explorer

Це вже труп. І хоча його можно зустріти, воно не підтрумується, не оновлюеться. Та і за його життя користуватись цим була мука. В нього одне призначення - завантажити FireFox.

17

UC Browser

UC Browser - це швидкий, розумний і безпечний китайський веб-браузер, розроблений для зручної та високоякісної взаємодії з інтернетом. Завдяки унікальному саморозробленому движку U4 і відеоплеєру, UC Browser забезпечує відмінну продуктивність і зручність використання.

Особливо добре підходить для комп'ютерів з низькою продуктивністю і повільними  інтернет-з'єднаннями. Він містить спеціалізований менеджер завантажень, хмарну синхронізацію, налаштування тем, доповнення та багато іншого.

Для створення унікального досвіду перегляду він попередньо завантажує фотографії та посилання, перш ніж ви клацнете по них. Також пропонує швидкий завантажувач відео і безкоштовне хмарне сховище, даючи змогу завантажувати фільми і пісні з Боллівуду і Таміла, а також з інших сайтів, або дивитися фільми онлайн.

18

Duck Duck Go

Як не дивно, це пастка. Немає ніякої пошукової системи Duck Duck Go, є перенаправлення пошукових запросів на сервера Yandex (а як ми вже знає мо це ФСБ або КГБ). Так само і браузер DuckDuckGo це ядро Chromium, гарний інтерфейс і “майор” який бачить всі ваші запити …

19

Yandex

Оце лайно яким не тільки не слід, а ще і небезпечно користуватись. Крім того шо Ви нашкодити собі Ви ще можете завдати шкоди іншим.


То який сенс мати стільки браузерів ? Правильно - Ніякого. А от розумно обрати свій набір, це набагато краще. Взагалі існує майже сотня браузеров. Деякі дуже специфічні. Я відібрав корисні, цікаві і шкідливі.
Проаналізуйте шо і як ви робите в Інтернет і оберіть свої три (кому потрібно більше) налаштуйте простір і використовуйте всі можливості.